Orthomoleculair Voedingstherapeut

Als orthomoleculair voedingsdeskundige/therapeut richt ik mij op de natuurvoeding en orthomoleculaire voeding. De basis van mijn werk als voedingsdeskundige is om samen met de cliënt tot een zo goed mogelijks eetpatroon te komen. Een zogenaamd orthomoleculair voedingspatroon  is hierbij dé manier om zoveel mogelijk van de juiste bouwstoffen binnen te krijgen. Er wordt dus niet gesproken over een dieet, want bij een dieet wordt vaak een voedingsgroep uitgesloten. Echter blijkt dat het lichaam optimaal functioneert bij een voldoende inname van alle voedingsgroepen. En juist de orthomoleculaire voeding richt zich op het optimaal functioneren van het lichaam. 

Wat is orthomoleculaire voeding?

Toen duidelijk werd hoe belangrijk de rol van allerlei moleculen voor het functioneren van het lichaam is, werd een nieuw woord bedacht: orthomoleculair. Deze term werd geintroduceert door prof. Dr. Linus Pauling. Het is een samentrekking van het Griekse woord orthos, dat ‘goed, juist, recht of gezond’ betekent en het woord moleculair, dat wil zeggen ‘betreffende moleculen’. Orthomoleculair wil dus zeggen: bijdragend aan een goede beschikbaarheid van alle moleculen die het lichaam nodig heeft. Als orthomoleculair voedingsconsulent werk ik vanuit deze principes.

Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding.

De orthomoleculaire voedingsleer is gericht op het creëren en in stand houden van een optimale beschikbaarheid van alle moleculen, die het organisme nodig heeft om te kunnen functioneren en (ook op langere termijn) gezond te blijven. Er wordt gebruik gemaakt van de kennis uit de biochemie, waarbij de celstofwisseling ontrafeld wordt. 

Waarom is deze manier van voeding nodig?

Onze leefomstandigheden zijn door de eeuwen heen veranderd. De achteruitgang van de dagelijkse voeding door milieuvervuiling en diverse verwerkingsprocessen, heeft onze gezondheid geen goed gedaan. Het heeft geleid tot lichamelijke en geestelijke aandoeningen. Uit onderzoeken blijkt dat erfelijkheid in de meeste gevallen niet de reden is voor ziektes, maar dat voeding de oorzaak is. Door bewust om te gaan met de dagelijkse voeding, kunnen we voor een deel de eigen verantwoording oppakken. Uiteraard zal het voor ons allemaal beter zijn om preventief te werk gaan, waardoor ziekten en kwalen buiten de deur blijven. 

Hoe kan ik u helpen?

Omdat voeding mij interesseerde, heb ik de opleiding voor orthomoleculaire geneeskunde gevolgd. Daar leerde ik dat 70% van alle gezondheidsklachten voeding gerelateerd zijn. Daarom wil ik met voedingsadviezen en eventueel (al dan niet tijdelijk) met voedingssupplementen mensen met gezondheidsklachten helpen om klachten te verminderen of te verhelpen. De opleiding Orthomoleculair Therapeut is een intensieve opleiding. Ook steeds meer artsen, therapeuten, apothekers zien het belang in van voeding en voedingssupplementen en volgen deze opleiding. Artsen en therapeuten die werken vanuit de orthomoneculaire visie, passen naast een gezonde en evenwichtige voeding, vitamines, mineralen, plantenextracten en bio-actieve stoffen (flavonoiden, probiotica etc.) toe als onderdeel van het behandelplan.

Met mijn hulp

Ik help u met gezondheidsklachten en gewichtsproblemen, met als doel ze op te lossen of in ieder geval zoveel mogelijk te verminderen. Als Orthomoleculair Voedingstherapeut help ik u inzicht te krijgen in uw leef- en voedingspatroon. En ga u coachen naar een gezondere levensstijl, zodat u inzicht krijgt in uw gedrag en eetgewoonten. 

Zelf herstellend vermogen

Uitgangspunt daarbij is het zelf herstellend vermogen van het lichaam, zodat u de juiste voeding in juiste hoeveelheden (al dan niet ondersteund door voedingssupplementen) binnen krijgt.

Verbeteren algeheel welzijn

Met behulp van de orthomoleculaire geneeskunde worden aandoeningen van zowel acute, chronische, incidentele als structurele aard behandeld. Er wordt aan gewerkt aan een genezingsproces, zowel mentaal, emotioneel als fysiek niveau waardoor het algehele welzijn verbetert. 

Intake

De behandeling begint met een intake. Aan de hand van een anamnese en een Scanalyser health check worden de klachten in beeld gebracht. Daarbij wordt gekeken naar de oorzaken van de klachten, waarbij naast voeding ook mentale, emotionele, sociale en genetische aspecten een rol spelen.

Behandelplan

Naar aanleiding van de intake wordt een behandelplan opgesteld. In de regel is dit een plan voor drie maanden. Gedurende deze periode wordt gekeken wat verstandig is om blijvend te veranderen aan het leef- en voedingspatroon.

Nazorg

Na de behandeling weet u waar u aan toe bent en hoe u met uw klachten en problemen om kunt gaan. Zowel tijdens als na de behandeling kunt u bij mij terecht met vragen of opmerkingen. 

           

Wordt vergoed door de zorgverzekering - alternatieve geneeswijzen. Aangesloten bij MBOG en KAB.